Live Now Foundation in Tinkong

GoGhana vertegenwoordigt de projecten van de Live Now Foundation in Tinkong, Eastern Region

Onze thuishaven: Tinkong

Klik op de afbeelding voor grotere weergaveTinkong is de plaats waar de Live Now Foundation is gehuisvest. Het is een dorp in de Eastern Region in Ghana, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van de regiohoofdstad Koforidua en 60 kilometer ten noorden van de hoofdstad van Ghana, Accra, waar zich ook de internationale luchthaven bevindt. In Tinkong wonen ongeveer 5000 mensen.

Iedereen die naar Live Now Foundation komt, wordt door de staf van Live Now Foundation van het vliegveld opgehaald. Het is ongeveer één uur rijden. Tinkong ligt aan de hoofdweg tussen de landshoofdstad en de provinciehoofdstad en is heel goed bereikbaar over een verharde weg.

Weinig voorzieningen in Tinkong

In Tinkong zijn weinig voorzieningen. Zoals gebruikelijk in Ghana zijn er veel kerken en veel scholen en is alle ‘handel’ particulier met houten stalletjes met koopwaar, vooral ‘home needs’ en levensmiddelen. Tinkong is relatief ‘druk’ doordat het aan een hoofdweg ligt. Direct achter de hoofdweg is ook Tinkong echter een authentiek Afrikaans dorp met veel lemen huizen en onverharde wegen. De trotro’s, kleine busjes voor openbaar vervoer, rijden af en aan tussen de dorpen in de omgeving en Koforidua, het regionale centrum.

Koforidua

Koforidua is een stad met meer dan 100.000 inwoners, een grote dagelijkse markt en alle voorzieningen die je nodig hebt. De stad kent niet veel toerisme en heeft geen specifieke toeristische aantrekkingskracht. Het is echter wel een overzichtelijke en vriendelijke stad.

In Tinkong zijn de internetvoorzieningen matig: je kunt Whatsappen en mails op je telefoon ontvangen en lezen. Om zelf te mailen of te browsen op internet kun je beter naar de stad gaan, een half uurtje met de trotro, waar het bereik veel beter is. Tevens kun je daar naar een het grote Vodafone-internetcafé.
Via het grote busstation in Koforidua kun je overal naartoe. Het busvervoer is in Ghana goed geregeld: kleine en grotere bussen rijden grote afstanden. De hoofdstad Accra ligt op ongeveer anderhalf uur afstand met de trotro. Naar Kumasi, de Ashanti-hoofdstad en met anderhalf miljoen inwoners de 2e stad van Ghana, is het ongeveer 4 uren met de bus.

Ghana eerste Afrikaanse kolonie die onafhankelijkhei verwierf

De landen in Afrika zijn altijd groter dan je denkt

Ghana eerste Afrikaanse kolonie die onafhankelijkheid verwierf

Ghana heette in de tijd dat het een Engelse kolonie was 'Gold Coast'. In 1957 was Ghana de eerste Afrikaanse kolonie zelfstandig werd. Ghana had z'n eigen 'vader des vaderlands'. Dit was Kwame Nkrumah. Hij heeft zich jarenlang ingezet voor de ontworsteling aan het koloniale juk en was de eerste president van Ghana. 

Staatsgrepen hebben in Ghana meermaals plaatsgevonden. Een groot verschil met andere Afrikaanse landen is, dat dit in Ghana zonder bloedvergieten verliep. Het Ghanese volk staat zich er graag op voor, dat het vredelievend is. 

Ghana is een democratie en, hoewel er bij nogal wat verkiezingsuitslagen vraagtekens werden gezet, er sprake van veel ruimte voor oppositiegeluid. In december 2016 hebben presidentsverkiezingen plaatsgehad en deze verkiezingen zijn gewonnen door de oppositiepartij NPP. De twee grote partijen (NDC en NPP) profileren zich redelijk scherp tegenover elkaar, maar in de praktijk vallen de verschillen mee en kun je het bestel en de praktijk enigszins vergelijken met de Verenigde Staten.

Ghana is 6x groter dan Nederland

De landen in Afrika zijn altijd groter dan je denkt

Ghana is 6x groter dan Nederland

De oppervlakte van Ghana beslaat 239.000 km2 en is daarmee zo'n 10% groter dan Groot-Brittanië en zes keer groter dan Nederland. De grootste steden zijn hoofdstad Accra (2 miljoen inwoners) en Kumasi, de vroegere hoodstad van het Ashanti-koninkrijk (1,5 miljoen inwoners). In geheel Ghana wonen ongeveer 25 miljoen inwoners. Zoals in veel Afrikaanse landen groeit de bevolking snel: nog maar 20 jaar geleden waren er 15 miljoen inwoners. 

Ghana ligt in de buurt vand evenaar, het klimaat is tropisch. Aan de kust is het iets minder heet dan in het noorden van het land, waar het in de zomer makkelijk 40 graden wordt. Het noorden is droger en minder groen dan het midden en zuiden. 
Het land is relatief vlak. De hoogste bergen liggen in de Volta-regio, langs de grens met Togo, en zijn rond de 800 meter hoog. Ruim 95% van het land ligt onder de 300 meter boven de zeespiegel.

Prachtig landschap

Prachtig landschap

Ghana kent prachtige landschappen. De nationale parken zijn de moeite waard om te bezoeken. Olifanten, nijlpaarden en krokodillen tref je er. Leeuwen, neushoorns en giraffes zijn er niet. 

Ghana staat ook bekend om z'n mooie kust, met prachtige stranden, waar nog maar weinig toeristen komen en je gemakkelijk een prachtig strand bijna helemaal voor jezelf hebt.

De uitbraak van de ziekte ebola, in 2014 en 2015, heeft het toerisme (en ook het vrijwilligerswerk) in Ghana geen goed gedaan. Hoewel de ziekte zich in Ghana helemaal niet heeft voorgedaan, kwamen er nauwelijks buitenlanders naar Ghana vanwege negatieve reisadviezen vanuit de meeste westerse landen. Ghana is nu bezig de toerismemarkt weer op poten te zetten. 

Bezoek de oude koloniale foren aan de kust in Ghana

Koloniale forten

Erg bijzonder zijn de oude koloniale forten. Van de 15e tot de 19e eeuw zijn door de koloniale overheersers vele forten gebouwd langs de kust van Ghana. Sommige van deze forten hebben een Nederlandse geschiedenis, zoals het beroemd fort Elmina, dat in 1483 werd gebouwd, dus nog vóór Amerika werd ontdekt. In de 17e eeuw heeft Michiel de Ruyter nog zeeslagen geleverd voor de kust van Ghana om Nederlandse forten te her- of veroveren. 

Ghana laat zich erg gemakkelijk bereizen. Je kunt zelfstandig reizen door het gehele land met luxe en minder luxe bussen. Het is gemakkelijk én goedkoop. Je moet er alleen wel de tijd voor nemen. 
Daarnaast zijn er grote en kleine touroperators in Ghana. Wil je meer weten over mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op. 
Natuurlijk krijgen vrijwilligers en stagiairs die via GoGhana bij Live Now Foundation aan het werk gaan uitgebreid voorlichting over de toeristische mogelijkheden voor, tijdens en/of na de werkperiode.