Live Now Kliniek - het 'restaurant'

’s Morgens vroeg om halfzeven komt Saffia met de trotro bij de kliniek aan. Ze woont hier in het dorp, maar dat is toch nog wel een ruime kilometer. En ze heeft nogal wat bij zich. Een koelbox met water, een grote mand met al klaargemaakte rijst met bonen. En een teil met allemaal verschillende bakjes, waaronder ook eentje met vis. Ook de vis heeft ze thuis al bereid. 

Er wordt een tafeltje onder één van de bomen bij de kliniek in het gras gezet en er worden ook wat witte plastic stoelen bij gehaald. Dit is Saffia’s restaurantje.

Saffia doet goeie zaken bij de kliniek. Ontbijten zoals wij het kennen, dat is hier niet gebruikelijk. Men eet wel gewoon drie keer per dag hier, maar brood is wel te verkrijgen, maar dat is toch niet waar de Ghanezen van houden. Ze eten liefst drie keer per dag hun normale warme maaltijden. Veelal bestaat dit uit een deegbal gemaakt van cassave en/of mais. Daarnaast ook veel rijst. Jollof noemen we hier deze rijstmaaltijd. De meeste mensen uit het westen vinden deze rijst lekker. Het is ook flink gepeperd; mensen houden hier wel van pittig. clinic restaurant2De deegballen, waarvan de mensen hier met de rechterhand (met de linkerhand mag je niet eten) stukjes afhalen en het in een gekruide soep van vlees op vis dopen, waarbij het stuk deeg als een ‘lepel’ functioneert, maar natuurlijk ook opgegeten wordt, daar zijn de westerlingen in het algemeen niet zo gek op.

Voor Saffia is dit een prima plekje om haar eigen business te runnen. De mensen in de wachtruimte bij de kliniek kunnen bij haar lekker wat gaan eten. Soms is het juist ook nodig dat ze wat eten, als behandelingen of medicijngebruik op een lege maag niet wordt aangeraden.
Als de kliniek de komende jaren wordt uitgebreid en er een ziekenhuis ontstaat, dan zal er ook ruimte komen voor een meer permanente plek voor een kantine voor personeel en patiënten. Saffia kijkt er al naar uit!

’s Middags is Saffia weer weg. Dan heeft Saffia, die in Tinkong bij haar ouders woont, haar tijd weer nodig voor haar inkopen op de markt. En gaat ze aan de slag voor het bereiden van de maaltijden voor de volgende dag.