Live Now Kliniek - het medisch laboratorium

Kom je de Live Now Kliniek binnen, dan tref je rechts vooraan de “Laboratory”. Dit deel van de (poli)kliniek is het terrein van Beatrice en Rosemary, de twee medisch technisch laboranten. Ze werken in twee shifts. De kliniek is per dag 12 uren open; ze maken er ieder 6 van vol, ook in de weekends, want de kliniek is álle dagen open.

Beatrice is 24 en woont in Akropong, een kilometer of 25 verderop. Ze reist per trotro, maar ze verblijft doordeweeks bij haar zus in Okrasi, een stukje dichterbij. Ze heeft biologie gestudeerd aan de universiteit van Kumasi, haar diploma in 4 jaar gehaald. In Kumasi woonde ze in een hostel. Beatrice heeft een broer en een zus, maar in Akropong leeft ze samen in een grotere 'extended family'. In Afrika hebben de meeste mensen nog veel meer 'brothers' en 'sisters': neven en nichten worden ook zo genoemd. Ze heeft zelf nog geen partner. In de weekends is Beatrice druk met haar jeugdwerk voor de Presbyteraanse kerk.
clinic laboratorium2 tingkongZe was redelijk 'uitverkoren' in haar familie, met haar studie; een flink deel ervan heeft meebetaald aan haar studiekosten. Er is dan ook de nodige druk op haar ontwikkeling. Ze wil dokter worden, zou graag bij de FDA (Food & Drug Authority) werken. En voor nog later is het haar droom om voor de Verenigde Naties te gaan werken en ook haar eigen NGO te starten. 

Deze baan is een geweldig mooie kans voor Beatrice. Bovendien is ze helemaal happy met het deel uit maken van deze 'familie'. Het is hier altijd fijn om te zijn en te werken met je collega's, die allemaal als vrienden met elkaar omgaan.

De belangrijkste reden dat mensen hier zo vaak medische tests ondergaan of aan ziektes lijden is…. gebrekkige kennis. Ze komen meestal rijkelijk laat naar de dokter, als de klachten al verhevigd zijn. Andere redenen: slechte voeding (veel te eenzijdig), vies water drinken (ongekookt) en verder zeer gebrekkige hygiëne. Beatrice zegt het ook met kracht en met bezorgdheid in haar ogen: de mensen denken gewoon onvoldoende na hier! Daarom is het ook zo goed als we de mensen ook zelf opzoeken en ‘medical outreach’-activiteiten ondernemen, de mensen beter voorlichten. 

Beatrice kijkt er halsreikend naar uit om samen te werken met mensen uit Nederland/Europa: “we could learn so much from them”.

clinic laboratorium tingkongDagelijks doet Beatrice tientallen testen. Het merendeel betreft malaria-testen. Maar het gaat ook om hemoglobinetesten, zwangerschaptesten, typhoid, cholera en nog meer. HIV/aids-testen kunnen ze ook doen, maar daarvoor wordt liever het grotere ziekenhuis in de stad gebruikt, omdat bij deze testen meer komt kijken, ook van sociaal-medische aard: “those people also need counseling”.

De kamer is min of meer vierkant, maar wordt door een gordijn in twee gedeelten verdeeld. In het eerste deel, tegenover de entreedeur, bevindt zich een klein bureautje en twee stoelen. Daar ontvangt Beatrice de patiënten, die door een van de dokters van Live Now Clinic zijn doorgestuurd naar het medisch laboratorium. Er wordt bloed afgenomen en daarna kan Beatrice aan de andere kant van het gordijn haar testen uitvoeren. Aan een lange wandtafel heeft zij haar computer, microscoop en andere benodigdheden staan.

Nadat er geklopt is, komen een moeder met volwassen zoon binnen. De zoon oogt zwakjes. De dokter vermoedt malaria. Een druppel bloed wordt gedroogd in een apparaat, daarna wordt er een vloeistof overheen gegoten, waarna het geheel wederom wordt gedroogd.
Dan gaat het glasplaatje onder de microscoop. Er blijken geen u-vormige cellen te zien te zijn: geen malaria.

Tot slot doet Beatrice de registratie van haar werk op de computer. “So, this is what it is. Now I wait for the next patient.” Die zit inderdaad al klaar.