Live Now Kliniek - de gezondheidsassistentes

Als er even geen patiënten zijn of juist als ze een patiënt aan de tafel ontvangen, vind je één van de twee dienstdoende ‘health assistants’ terug aan de grote bureautafel rechts vooraan de wachtruimte. Eén stoel staat direct naast het bureau. Als mensen op die stoel zitten, dat leent de rechterarm zich direct voor het controleren van de bloeddruk.

Ze noemen zich dan wel ‘health assistant’, maar ze zijn knap zelfstandig en runnen heel wat contacten met de patiënten zelf. Ze doen de algemene gezondheidschecks, het intakegesprek met de patiënt, ze doen injecties voor bloedonderzoek uit, schrijven rapporten. En als er sprake van is, dat een patiënt toch in de ‘ward room’, waar de bedden staan, voor korte tijd wordt verzorgd, dan assisteren ze hierbij de dienstdoende verpleegkundige. ’s Middags zijn er altijd twee tegelijkertijd aan het werk; ’s morgens ook vaak drie, omdat het dan in het algemeen drukker is dan in de middag.

Judith en Cynthia zijn twee van deze assistentes. Ook zij werken in shifts, ofwel van 7 tot 1 (’s morgens), ofwel van 1 tot 7 (’s middags). Judith en Cynthia zijn 26 en 27 jaar. Judith woont nog met haar ouders en enige andere kinderen bij de grote familie in Adawso, ongeveer 15 minuten rijden van Tinkong. 

 

Ze komt dagelijks op en neer met de trotro (openbaar vervoer in kleine busjes). Judith doet in de weekends nog het laatste stukje van haar opleiding tot assistent; eigenlijk betreft haar werk hier nu nog een praktijkstage. 

clinic wachtruimte tingkong

Cynthia is wel al klaar met haar ‘health assistant’-opleiding. Ze is met haar kleine dochtertje vanuit de buurt van Kumasi (vier uren reizen) naar Tinkong gekomen voor deze baan. Ze woont nu hier in het dorp.
Beide werken ze nu ruim een jaar in de Live Now Clinic en ze hebben het enorm naar hun zin.

Elke dag zit weer vol verrassingen. Er komt een jongen en meisje binnen, gevallen met de bromfiets. Judith scheert voorzichtig de kin van de jongen, want daar zit een enorme snee in, die dokter Mac straks mag gaan hechten. Onderwijl probeert Cynthia het meisje rustig te krijgen; het ontsmetten van haar huidwonden doet erg zeer.

Ze vinden hun baan erg enerverend. Het wordt ook steeds drukker in de kliniek; steeds meer mensen weten de weg naar deze kliniek te vinden. De patiënten komen van steeds verder. Wie hier een keer geweest is, komt vaak ook weer terug, ook als er dichterbij gezondheidscentra zijn. De service is hier goed, het personeel is deskundig en de voorzieningen zijn bovengemiddeld. Judith en Cynthia kijken halsreikend uit naar de ‘upgrade’ van dit gezondheids-centrum naar een echt ziekenhuis, waar patiënten ook ’s nachts kunnen verblijven.
Cynthia’s grote wens is om ook eens in Nederland te kunnen kijken hoe het daar gaat. Daar ontbreken natuurlijk de middelen voor. De meeste mensen hier in Ghana zijn nooit de grens over geweest.