Live Now Kliniek - de apotheek

Interview met Jerry, één van Live Now's apothekers

Bij de binnenkomst in de grote centrale wachtruimte is aan de rechterkant het medisch laboratorium en aan de linkerkant de apotheek. Achter het glazen loket zit ofwel Jerry, ofwel Michael. Zij draaien met wisselende shifts de apotheek. Jerry meest ’s middags, Michael ’s morgens, maar dat regelen ze verder onderling.

Jerry is 34 jaar en opgegroeid in het westen van de Eastern Region in Nyanam, dat al een aardig eindje op de weg richting Kumasi ligt. In Kumasi, de hoofdstad van de Ashanti-regio heeft hij zijn farmacie-opleiding gevolgd. Hij is nu officieel opgeleid tot ‘pharmaceutical technician’. Om een echte apotheker te worden, moet hij nog een opwaardering halen. Dat gaat hem nog een jaar kosten en dat doet hij ‘on the job’. Voor Michael, zijn collega, geldt hetzelfde.

clinic apotheek0Hij woonde daar totdat hij hier kwam werken.
Op de radio hoorde hij van de mogelijkheid om te solliciteren. Live Now zocht via de radio naar twee apothekers om in de Live Now Clinic te komen werken. Hij heeft direct geschreven en werd toen opgebeld door Henry, de manager, voor een gesprek.

Vanaf de dag van de opening is Jerry hier al aan het werk. Samen met zijn vrouw en 2-jarig dochtertje is hij hier in Tinkong komen wonen. Hij en zijn vrouw hebben een huis gehuurd in het dorp. Zijn vrouw is een ‘business woman’. Ze heeft een damesbenodigdhedenwinkeltje hier in het dorp en ook nog eentje in Koforidua, de regiohoofdstad een half uurtje hiervandaan naar het noorden.

Jerry vindt zichzelf een geluksvogel, dat hij hier kon komen werken. Er hadden ontzettend veel mensen gesolliciteerd op zijn functie. Maar misschien was je wel gewoon de beste kandidaat? Nee, dat durft hij zich niet aan te matigen. “I really got lucky, and I thank God for that!”

clinic apotheek2Deze kliniek ligt een stuk voor op de meeste andere klinieken, vindt Jerry. De manier waarop het team hier samenwerkt is geweldig. En Jerry noemt Henry, de manager, liever zijn ‘director’, “because he really directs me!”. De meeste medicijnvoorschrijvingen die hij uitvoert, zijn ‘regulier’. De meeste mensen komen met de ‘gebruikelijke klachten’; een heel groot deel betreft malaria.

In zijn vrije tijd is ook Jerry, net als erg veel mannen in Ghana, een fervent voetbalaanhanger. Zijn absolute voorkeur gaat uit naar Barcelona. “Even when Messi plays a bad game, I still like to watch his unpredictable actions.” Voor het bekijken van belangrijke live-wedstrijden gaat hij vaak naar Koforidua, waar de mensen met elkaar naar wedstrijden kijken in de voetbalcafés.