Live Now Kliniek - de administratie

Interview met Mohammed, de administratie van de patiëntendossiers

Mohammed is de ‘records keeper’ van de Live Now Kliniek. Hij doet het samen met zijn 24-jarige collega Abigail, om de beurt in dagelijks 6-uren-shifts. Mohammed is 25 jaar en woont hier in Tinkong, waar hij ook is opgegroeid. Hij doet dit werk nu 6 maanden, maar werkt al bij Live Now Foundation vanaf het begin. De eerste jaren was hij schoonmaker hier. Hij liet weten, dat hij graag meer wilde en maakte een goede indruk bij Henry, de manager. Nu is hij tot zijn volle tevredenheid verantwoordelijk voor het op orde houden van de patiëntendossiers.

Mohammed heeft ook de Senior Highschool gedaan, de ‘business’-kant, maar daarmee kon hij toch helemaal geen werk vinden. Hij was blij dat hij als schoonmaker aan de slag kon. Het blijft nog wel zijn ambitie om later zelf ook zijn eigen business te hebben. Mohammed heeft hier in de kliniek ook een kamertje, waar hij als moslim zijn dagelijkse gebeden kan doen.
Zijn moeder woont in Accra, hij woont hier in Tinkong bij een oom van hem. Aan een vriendin is hij tot dusver nog niet toegekomen. Mohammed’s vader is vorig jaar overleden, hij was al over de tachtig. Jawel, zijn vader had 3 vrouwen en bij elkaar ‘ongeveer 25 kinderen’, zo vertelt hij. Nee, Mohammed kent ze niet allemaal even goed.

clinic administratie tingkong

In de ‘Records’-kamer, waar Mohammed een glazen schuifloket naar de grote wachtruimte heeft, waar de mensen zich bij melden, staan de kasten met de duizenden ‘Patient Folders’ netjes in het gelid. Mohammed kan elk willekeurig patiëntendossier in een ogenblik uit de kast trekken. Als er een nieuwe patiënt komt, dan krijgt deze een kartonnen kaartje, waarop de basisgegevens worden geschreven, inclusief het verwijzingsnummer naar zijn of haar patiëntendossier. Dit kaartje moet iedereen goed bewaren en laten zien als hij voor een herhalingsbezoek komt.
Dit papieren dossier is trouwens een dubbeling met het geautomatiseerde dossier, dat netjes in een database wordt opgeslagen. Achter de dossierkasten is een aparte kast bij de wand, waarin het centrale hart van het computernetwerkje zoemt.

Wat Mohammed zo mooi vindt bij de Live Now Clinic dat is de ontspannen atmosfeer en de kameraadschappelijkheid van iedereen. Iedereen loopt bij elkaar binnen en als het even rustig is, dan zit iedereen bij elkaar rondom het intakebureau.
In zijn vrije tijd houdt ook Mohammed ervan om te voetballen.